Ouderraad > Taken Groepsouder

De taken (en verantwoordelijkheden) van een groepsouder op een rijtje:

Voor de eigen groep

  • Op verzoek van de leerkracht help je met organiseren van activiteiten zoals bakactiviteit, excursie, knutselen e.d.
  • Je houdt in de gaten of zich voldoende ouders voor een bepaalde activiteit aanmelden, anders benader je ouders actief.
  • Wanneer er voor de groep materiaal nodig is, kan de leerkracht je vragen dit te kopen. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten voor pepernoten bakken of appels voor een “lesje appelmoes".
  • In overleg met de leerkracht zorg je voor hulp of ben je zelf aanwezig bij bijzondere activiteiten (kerstdiner, paasontbijt, sinterklaasviering, carnaval e.d.)

Verjaardag leerkracht, stagiaires e.d.

De leerkracht geeft aan wanneer hij/zij de verjaardag viert (duo's meestal samen). De groepsouder koopt een cadeautje namens de groep. Het cadeau mag iets persoonlijks zijn of iets voor de groep. Dit is afhankelijk van de wens van de leerkracht. Het cadeautje mag €12,50 per leerkracht kosten en kan worden gedeclareerd bij de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (of in bakje Ouderraad in ronde hal bij de conciërge).

Het is niet de bedoeling geld in te zamelen voor een cadeau. Uiteraard staat het je vrij om met de groep iets te knutselen, tekenen e.d.
Alleen voor bijzondere gelegenheden (geboorte e.d.) is inzamelen toegestaan.

Voor stagiaires en klassenassistenten mag je een cadeautje kopen voor € 5. Dit geldt echter alleen voor stagiaires en klassenassistenten die minimaal een half jaar zullen blijven.

Op verzoek van de leerkracht is de groepsouder aanwezig bij het verjaardagsfeest en helpt de groepsouder dit feest te organiseren. De leerkrachten kopen uiteraard zelf de traktaties e.d.

Ouderraad (OR)

Groepsouders maken geen deel uit van de Ouderraad maar zijn wel de ogen en oren! Dat wil zeggen dat je signalen die je opvangt, 'poortpraat', doorgeeft aan de OR. De secretaris van de OR zal voor elke vergadering per mail vragen of er nog zaken zijn die onder aandacht van de OR gebracht moeten worden. Groepsouders worden per mail op de hoogte gebracht van de activiteiten van de OR. De notulen en de agenda staan op de website

Hand en spandiensten bij activiteiten

Koffie en thee zetten/schenken bij speciale gelegenheden zoals ouderavonden, jaarafsluiting, eerste schooldag e.d. Altijd in overleg met de leerkracht en/of de OR.

Aanmeldingsprocedure groepsouder

Aan het begin van het schooljaar wordt door de Ouderraad een oproep gedaan via de nieuwsbrief van de Trinoom. Potentiële (duo)groepsouders leveren het digitale inschrijfformulier van de OR site, in bij de leerkracht.

Als zich in een groep één (duo)groepsouder meldt, wordt deze automatisch benoemd. In groepen waar meerdere kandidaten zijn, wordt een gesprek tussen de potentiële groepsouders, de leerkracht en zonodig de Ouderraad georganiseerd. Wanneer geen oplossing komt, wordt geloot door de voorzitter van de Ouderraad in bijzijn van de kandidaten en de leerkracht.

Nog vragen / onduidelijkheden?

mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.